Q900 and Windows 10

Moderator: ModTeam

Soniacz
Posts: 8
Joined: Wed Nov 02, 2016 14:15
Product(s): ESPRIMO Q900

Q900 and Windows 10

Postby Soniacz » Thu Nov 03, 2016 14:35

Since upgrading to Windows 10 my computer won't shut down properly. I use the menu button shutdown and the screen does go blank but I can hear the hard disk spinning and I can see the LED flashing... The only way to get it to shut down is to hold the physical power button down till it shuts down.

I now that ESPRIMO Q900 don't support Windows 10 but the system is working properly.
It may just update the BIOS drivers? They are available for Windows 10? Maybe beta version?

me@work
Posts: 938
Joined: Thu Jun 22, 2006 15:32
Product(s): Scaleo Pi2662, Primergy

Re: Q900 and Windows 10

Postby me@work » Thu Nov 03, 2016 17:34

While an update to BIOS might be a real good idea (and well advised, if available) when using a recent OS version, you might also try some more things:

- Disable WinX Quick Start in Energy Options (or try a shutdown with Shift key pressed)
- Do "Sleep Mode" and "Save Energy" (sorry, I don't have the correct English terms available currently) work properly?

Soniacz
Posts: 8
Joined: Wed Nov 02, 2016 14:15
Product(s): ESPRIMO Q900

Re: Q900 and Windows 10

Postby Soniacz » Thu Nov 03, 2016 20:57

I have last version BIOS drivers => V4.6.4.0 - R1.05 (06/10/2011)

me@work wrote:Do "Sleep Mode" and "Save Energy" (sorry, I don't have the correct English terms available currently) work properly?

I have only two options "turn off" and "restart" buton -> Image

me@work wrote:Disable WinX Quick Start in Energy Options
You mean this: http://www.tenforums.com/tutorials/4189 ... -10-a.html

I also don't have this options. :(
Image

me@work
Posts: 938
Joined: Thu Jun 22, 2006 15:32
Product(s): Scaleo Pi2662, Primergy

Re: Q900 and Windows 10

Postby me@work » Fri Nov 04, 2016 9:45

Hm, no real clue, sorry...

Which Windows edition is that, actually? Starter/Home/Pro/Ultimate/Enterprise/Whatever?
Which logon user type do you work with? Perhaps some options have been disabled by GPOs...

What about the Shift shutdown I suggested previously?

Did you try commandline options

Code: Select all

shutdown -s -t 0
shutdown -p
already?

Soniacz
Posts: 8
Joined: Wed Nov 02, 2016 14:15
Product(s): ESPRIMO Q900

Re: Q900 and Windows 10

Postby Soniacz » Fri Nov 04, 2016 12:21

I have Windows 10 Pro x64 (admin).
Fujitsu ESPRIMO Q900:
Intel Core i5-2520M CPU @ 2.50GHz
Intel HD Graphics 3000
8 GB DDR3 Dual 798.1 MHz
AOpen Inc. D1009
SAMSUNG MZ7PA128HMCD-010
TSSTcorp CDDVDW TS-T633C

me@work wrote:What about the Shift shutdown I suggested previously?
Did you try commandline options

Code: Select all

shutdown -s -t 0
shutdown -p
already?

Yes I try. Not working. :cry:

me@work
Posts: 938
Joined: Thu Jun 22, 2006 15:32
Product(s): Scaleo Pi2662, Primergy

Re: Q900 and Windows 10

Postby me@work » Fri Nov 04, 2016 16:18

Too bad...

I've got a Lifebook E752 with exactly the same kind of processor, hence a probably quite similar type of chipset, and WinXPro64 as well.

I'm out of suggestions now, besides perhaps:
- New installation instead of upgrade
- Ask in a Windows forum for (other) possible explanations why you get so few options in "manage hardware" panels.

Soniacz
Posts: 8
Joined: Wed Nov 02, 2016 14:15
Product(s): ESPRIMO Q900

Re: Q900 and Windows 10

Postby Soniacz » Sat Nov 12, 2016 14:01

"New installation instead of upgrade"
I install fresh Windows 10.

"Disable WinX Quick Start in Energy Options"

Now I have this options. I must enable BIOS Settings: ACPI S3 Standby and ACPI S4 Hibernate.
But still computer won't shut down properly. :(

me@work
Posts: 938
Joined: Thu Jun 22, 2006 15:32
Product(s): Scaleo Pi2662, Primergy

Re: Q900 and Windows 10

Postby me@work » Mon Nov 14, 2016 9:25

"Standby/Hibernate options disabled in BIOS"
Hm, ok sounds reasonable effecting Windows NOT to display these offers in Energy Settings :-)

Are there any other options in BIOS changed from their default settings?
Did you try to load BIOS defaults?

Did you disconnect mains after setting BIOS parameters?

After that fresh WinX installation, did you already install applications or switch settings before testing the shutdown?

When you switched off your computer with a long button press, and switch it on again: Does Windows report an unclean shutdown?

Soniacz
Posts: 8
Joined: Wed Nov 02, 2016 14:15
Product(s): ESPRIMO Q900

Re: Q900 and Windows 10

Postby Soniacz » Tue Nov 15, 2016 14:41

me@work wrote:When you switched off your computer with a long button press, and switch it on again: Does Windows report an unclean shutdown?

No.
me@work wrote:After that fresh WinX installation, did you already install applications or switch settings before testing the shutdown?

Fresh/clean install. I nothing install.

My BIOS settings:
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image


Later I try to restore the default BIOS settings.

Soniacz
Posts: 8
Joined: Wed Nov 02, 2016 14:15
Product(s): ESPRIMO Q900

Re: Q900 and Windows 10

Postby Soniacz » Tue Nov 15, 2016 23:52

I load BIOS deflaut and now system don't boot also Windows install on dvd and pendrive. WTF!?

In right corner i have B2 code.

me@work
Posts: 938
Joined: Thu Jun 22, 2006 15:32
Product(s): Scaleo Pi2662, Primergy

Re: Q900 and Windows 10

Postby me@work » Wed Nov 16, 2016 18:41

Sorry, I didn't mean to brick your computer...

Good thing is that you posted your current working BIOS settings. You might want to check which values changed during "Load Defaults"...
Setting these values back to the working set should at least bring you back to "normal" operating state.

During media boot, you might want to try the options presented after pressing F12.

Finally, it might be a good idea to refrain from installing W10.

Soniacz
Posts: 8
Joined: Wed Nov 02, 2016 14:15
Product(s): ESPRIMO Q900

Re: Q900 and Windows 10

Postby Soniacz » Fri Nov 18, 2016 23:19

I Install Windows 7 x64 and try also WIndows 10 x64 in UEFI/GPT mode. System don't boot.UEFI boot results in a black screen (no messages) and restart. :cry:

me@work
Posts: 938
Joined: Thu Jun 22, 2006 15:32
Product(s): Scaleo Pi2662, Primergy

Re: Q900 and Windows 10

Postby me@work » Sun Nov 20, 2016 18:12

Sorry once more, but at that stage, I'm at the end of my capabilities for written suggestions/discussions...

I have no clue what exactly happened with your machine, your installation attempts, and how to resolve the issue, without putting my hands on it directly.

Soniacz
Posts: 8
Joined: Wed Nov 02, 2016 14:15
Product(s): ESPRIMO Q900

Re: Q900 and Windows 10

Postby Soniacz » Sun Nov 20, 2016 19:38

Now I inslall Windows 10 x64 MBR / Legacy mode and works OK! :D Also computer can be truned off or fall sleep by windows shutdown or sleep functions. :) A solution to my previous problem was in this forum. Look -> viewtopic.php?p=147052#p147052 :lol:

But I still wonder why the system does not start in UEFI mode....


Return to “ESPRIMO”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron