Pa3553 Black screen, won't POST.

Moderator: ModTeam

otheos
Posts: 47
Joined: Wed Aug 05, 2009 10:59
Product(s): Amilo Pa3553

Pa3553 Black screen, won't POST.

Postby otheos » Fri Aug 17, 2012 22:22

This is now happening for the past week. I press the button, lights come up, fan starts, DVD-Rom spins up, 2 seconds later, the fan stops. The lights stay on, the screen always blank.

Now I can eject the DVD-Rom and switch the camera on and off (Funct-F7) but there is no evidence of the system booting up or actually POSTing.

It can take half an hour, twenty tries before the fan stays on and the system POSTs and boots up.

I will try to see if it is outputing video through HDMI/VGA, although I can tell from the fan that the system doesn't POST.

Anyone with similar issues?

Crispii
Posts: 7
Joined: Wed Jul 13, 2011 23:59
Product(s): Amilo-pi 1536 (upgraded) Intel Core 2 Duo t7200 2.0ghz, Geforce 9600m GT (with bios mod), Seagate Momentus 320GB 7200rpm SATA

Re: Pa3553 Black screen, won't POST.

Postby Crispii » Sun Aug 19, 2012 20:22

Malfunctioning harddrive perhaps?

otheos
Posts: 47
Joined: Wed Aug 05, 2009 10:59
Product(s): Amilo Pa3553

Re: Pa3553 Black screen, won't POST.

Postby otheos » Sun Aug 26, 2012 8:53

Ha!

So after trying all combinations (even a different hard drive) I noticed the problem was persistent and obviously hardware related.
However, when the system DOES boot (eventually after the 10th try) I got a glimpse of a message after the POST screen. It read:

Previous boot not completed. Loading defaults.

So I looked around and asked and it turns out my laptop needs A NEW CMOS Battery.

Apparently the system starts but because the CMOS memory (the BIOS settings) is corrupt (because the CMOS battery cannot keep up) it can read the settings and it fails to POST. After a few attempts it gives up and loads up the defaults.

So I need to replace the CMOS battery. I had a look around and it appears the CMOS battery is located on the other side of the motherboard and it's not accessible from the bottom (RAM/HDD access hatch) and the laptom needs disassembly. The CMOS battery is actually placed an inch bellow the arrow keys as you look the laptop from the top.

So, is there anywhere I can find a disassembly guide, or a sketch or something?

Thanks.

otheos
Posts: 47
Joined: Wed Aug 05, 2009 10:59
Product(s): Amilo Pa3553

Re: Pa3553 Black screen, won't POST.

Postby otheos » Tue Oct 15, 2013 15:53

My laptop died.

It is the video chip. I tried everything, didn't work. Then I followed the guide posted here to "refloat" the solder of the mainboard and now my laptop is back. Like NEW!!!

Thanks!!!

otheos
Posts: 47
Joined: Wed Aug 05, 2009 10:59
Product(s): Amilo Pa3553

Re: Pa3553 Black screen, won't POST.

Postby otheos » Tue Oct 15, 2013 15:54

viewtopic.php?f=90&t=45848

This is what I did. Thanks a million.

Crissis
Posts: 1
Joined: Sat Oct 26, 2013 16:10
Product(s): Amilo pa 3553

Re: Pa3553 Black screen, won't POST.

Postby Crissis » Tue Nov 05, 2013 20:44

Did you took the whole motherboard apart? Or did you use tinfoil?

spleno
Posts: 1
Joined: Sun Jan 26, 2014 19:07
Product(s): Amilo PA 3553

Re: Pa3553 Black screen, won't POST.

Postby spleno » Mon Jan 27, 2014 20:16

Had exactly the same problem two days ago, tried few thing and tinfoil heating in the end. And it worked.
But now the computer works for 2-5 minutes and then shuts down.
Is that due to malfunction of cooler or what?


Return to “AMILO Notebook”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests